pekár - 2962 2 00
Denné štúdium vhodné pre dievčatá i chlapcov.
Dĺžka prípravy:
Podmienky prijatia:
- úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ
- dobrý zdravotný stav, zdravotný preukaz
- vyhovenie kritériám prijímacieho konania
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy:
- po 3. roku prípravy záverečné skúška
Nadväzná odborná príprava:
Po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent môže uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore
pre absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúcu prípravu v SOU a získať
úplné stredné vzdelanie.
Profil absolventa:
Absolvent ovláda prácu so základnými surovinami a pomocnými látkami používanými vo výrobnom procese, základné druhy pekárenských
výrobkov a ich výživovú hodnotu, technologické postupy výroby, príslušné normy platné pri výrobe pekárenských výrobkov, ovláda prácu
s plnoautomatickými a automatickými strojmi a zariadeniami, posudzuje kvalitu výrobkov a odstraňuje možné chyby. Ovláda základy hygieny
a sanitácie pekárenskej prevádzky v zmysle HCCP, prácu s počítačovou technikou, základné pojmy a vzťahy z ekonomiky, zásady bezpečnosti
práce a ochrany zdravia, starostlivosť o životné prostredie. Ovláda všeobecné princípy a zákonitosti chémie a jej aplikáciu v odbore.