| Štúdium » Učebné odbory » Cukrár |
cukrár - 2964 2
Denné štúdium vhodné pre dievčatá i chlapcov.

Dĺžka prípravy:
- 3 roky
- v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- dobrý zdravotný stav, zdravotný preukaz
- vyhovenie kritériám prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent po úspešnom ukončení trojročného odboru samostatne pracuje, pripravuje suroviny na cukrársku výrobu, prepočítava spotrebu podľa receptúr. Absolvent pripravuje cukrárske cestá, plnky a hmoty. Vie posúdiť správnu konzistenciu ciest, chyby hmôt, plniek ciest, robí skúšky pečivosti. Vie pripraviť, vytvoriť a modelovať všetky druhy ozdôb, pripravovať zmrzliny. Ovláda základné strojovo-technologické zariadenia cukrárskej výroby, denne ich čistí a udržiava. Dohotovuje cukrárske polotovary, ozdobuje rôzne druhy cukrárenských výrobkov až po ich konečnú úpravu. Absolvent vie posúdiť trvanlivosť, označenie, balenie a skladovanie výrobkov. Je schopný normovať výrobu, viesť skladovú evidenciu, vypracúvať nové receptúry.V priebehu technologického procesu dodržiava všetky zásady bezpečnosti a ochrany zdravia. Pracovné činnosti vykonáva tak, aby nenarušoval prostredie, ale prispieval k jeho zlepšeniu.
Odborné predmety:
- stroje a zariadenia
- suroviny
- cukrárska výroba
- ekonomika a organizácia
- odborné kreslenie
- strojníctvo
- odborný výcvik
Požiadavky na žiakov pri nástupe do 1. ročníka - cukrár.
| predmet | 1.roč. | 2. roč. | 3. roč. |
|---|---|---|---|
| slovenský jazyk | * | * | * |
| cudzí jazyk | * | * | * |
| občianska náuka | * | * | * |
| dejepis | * | * | – |
| etická/náboženská výchova | * | * | – |
| matematika | * | * | * |
| ekológia | * | – | – |
| informatika | * | * | – |
| telesná výchova | * | * | * |
| ekonomika | – | – | * |
| chémia | * | * | * |
| suroviny | * | * | * |
| odborné kreslenie | * | * | – |
| stroje a zariadenia | * | * | * |
| technológia | * | * | * |
| odborný výcvik | * | * | * |