Štúdium » Študijné odbory » Čašník, servírka |
čašník, servírka - 6444 4
Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 4 roky, ukončená maturitnou skúškou
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotná spôsobilosť – posúdi lekár
- dobré logické myslenie, pamäť, postreh
- vhodné spločenské správanie a vystupovanie
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent je schopný zvládnuť obsluhu v organizáciách spoločného stravovania, ovláda všetky práce spojené s prípravou pracoviska, priebežnými a ukončovacími prácami. Vie zostavovať jedálne lístky, čapovať a ošetrovať nápoje, pripravovať miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr. Vie pripaviť jednoduché jedlá a ovláda dokončovanie jedál pred hosťom. Pozná zásady správneho uskladňovania a ošetrovania potravín. Vie správne komunikovať s hosťom, kultivovane spoločensky sa správať a dodržiavať osobnú a spoločenskú hygienu. Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, písanie na stroji a zásady bezpečnosti a hygieny pri práci. Ovláda obsluhu technického vybavenia pracoviska, jeho ošetrovanie a odstraňovanie bežných porúch.Požiadavky na žiakov pri nástupe do 1. ročníka - čašník, servírka.
Odborné predmety:
- ekonomika a organizácia
- hospodárske písomnosti a účtovnictvo
- cestovný ruch
- potraviny a výživa
- technológia
- stolovanie
- odborný výcvik
predmet | 1.roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. |
---|---|---|---|---|
slovenský jazyk | * | * | * | * |
prvý cudzí jazyk | * | * | * | * |
druhý cudzí jazyk | * | * | * | * |
občianska náuka | * | * | * | * |
dejepis | * | * | – | – |
etická/náboženská výchova | * | * | – | – |
matematika | * | * | * | * |
chémia | * | * | * | – |
ekológia | * | – | – | – |
telesná výchova | * | * | * | * |
informatika | * | – | – | – |
ekonomika | * | * | * | * |
hospodárske písomnosti a účtovníctvo | * | * | * | – |
spoločenská výchova | – | * | – | – |
zariadenie závodov | * | – | – | – |
potraviny a výživa | * | * | * | * |
cestovný ruch | – | – | – | * |
technológia | – | * | * | * |
stolovanie | * | * | * | * |
odborný výcvik | * | * | * | * |