hotelová akadémia - 6323 6

Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 5 rokov, ukončený maturitnou skúškou
- maturitná skúška je predpokladom prípadného vysokoškolského štúdia
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotná spôsobilosť - posúdi lekár
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent študijného odboru je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný riešiť praktické
problémy podnikateľskej praxe v hotelierstve a v spoločnom stravovaní. Po absolvovaní troch ročníkov
a splnení požadovaných podmienok môže žiak vykonať dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list
v odbore kuchár čašník. Po ukončení štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon odborných
hotelierskych a reštauračných činností a je schopný samostatne podnikať.
Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelania:
Absolvent má mať po úspešnom absolvovaní širokú slovnú zásobu a dobrú vyjadrovaciu schopnosť v ústnom
aj písomnom styku v slovenskom a v dvoch cudzích jazykoch. Má znalosť stredoškolskej matematiky,
informatiky, geografie cestovného ruchu, znalosti základov etiky, psychológie a sociológie. Dokáže komunikovať
s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote.
Požiadavky na absolventa:
Pozná základné ekonomické zákony a kategórie, ekonomické, organizačno-právne a legislatívne podmienky
v podnikateľskej činnosti v hotelierstve. Ovláda zásady správneho stolovania, princípy a technologické
postupy prípravy jedál.
Požiadavky na žiakov pri nástupe do 1. ročníka -
hotelová akadémia.
Vyučovacie predmety v jednotlivých ročníkoch
| predmet | 1.roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | 5. roč. |
|---|
| slovenský jazyk |
* | * | * | * | * |
| prvý cudzí jazyk |
* | * | * | * | * |
| druhý cudzí jazyk |
* | * | * | * | * |
| občianska náuka |
* | * | – | – | – |
| dejepis |
* | – | – | – | – |
| etická/náboženská výchova |
* | * | – | – | – |
| informatika |
– | – | * | * | – |
| matematika |
* | * | * | – | – |
| chémia |
* | – | – | – | – |
| základy ekológie |
* | – | – | – | – |
| telesná výchova |
* | * | * | * | * |
| administratíva a korešondencia |
– | * | * | – | – |
| aplikovaná informatika |
– | – | – | – | * |
| ekonomika |
– | * | * | * | * |
| geografia cestovného ruchu |
– | – | * | * | – |
| hotelový a gastronomický manažment |
– | – | – | * | * |
| marketing |
– | – | – | – | * |
| náuka o potravinách |
* | – | – | – | – |
| náuka o výžive |
– | * | – | – | – |
| právna náuka |
– | – | – | – | * |
| technika obsluhy |
* | * | * | – | – |
| technológia prípravy pokrmov |
* | * | * | – | – |
| účtovníctvo |
– | – | – | * | * |
| odborná prax |
– | – | * | * | – |