hotelová akadémia - 6323 6

Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 5 rokov, ukončený maturitnou skúškou
- maturitná skúška je predpokladom prípadného vysokoškolského štúdia
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotná spôsobilosť - posúdi lekár
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent študijného odboru je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný riešiť praktické
problémy podnikateľskej praxe v hotelierstve a v spoločnom stravovaní. Po absolvovaní troch ročníkov
a splnení požadovaných podmienok môže žiak vykonať dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list
v odbore kuchár čašník. Po ukončení štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon odborných
hotelierskych a reštauračných činností a je schopný samostatne podnikať.
Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelania:
Absolvent má mať po úspešnom absolvovaní širokú slovnú zásobu a dobrú vyjadrovaciu schopnosť v ústnom
aj písomnom styku v slovenskom a v dvoch cudzích jazykoch. Má znalosť stredoškolskej matematiky,
informatiky, geografie cestovného ruchu, znalosti základov etiky, psychológie a sociológie. Dokáže komunikovať
s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote.
Požiadavky na absolventa:
Pozná základné ekonomické zákony a kategórie, ekonomické, organizačno-právne a legislatívne podmienky
v podnikateľskej činnosti v hotelierstve. Ovláda zásady správneho stolovania, princípy a technologické
postupy prípravy jedál.
Požiadavky na žiakov pri nástupe do 1. ročníka -
hotelová akadémia.
Vyučovacie predmety v jednotlivých ročníkoch
predmet | 1.roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | 5. roč. |
---|
slovenský jazyk |
* | * | * | * | * |
prvý cudzí jazyk |
* | * | * | * | * |
druhý cudzí jazyk |
* | * | * | * | * |
občianska náuka |
* | * | – | – | – |
dejepis |
* | – | – | – | – |
etická/náboženská výchova |
* | * | – | – | – |
informatika |
– | – | * | * | – |
matematika |
* | * | * | – | – |
chémia |
* | – | – | – | – |
základy ekológie |
* | – | – | – | – |
telesná výchova |
* | * | * | * | * |
administratíva a korešondencia |
– | * | * | – | – |
aplikovaná informatika |
– | – | – | – | * |
ekonomika |
– | * | * | * | * |
geografia cestovného ruchu |
– | – | * | * | – |
hotelový a gastronomický manažment |
– | – | – | * | * |
marketing |
– | – | – | – | * |
náuka o potravinách |
* | – | – | – | – |
náuka o výžive |
– | * | – | – | – |
právna náuka |
– | – | – | – | * |
technika obsluhy |
* | * | * | – | – |
technológia prípravy pokrmov |
* | * | * | – | – |
účtovníctvo |
– | – | – | * | * |
odborná prax |
– | – | * | * | – |